Некатегоризовано
За српски језик у школама гласали и родитељи македонских ђака
09/09/2019

Образовање је стуб заједништва билатералних односа двеју земаља, истакао Младен Шарчевић министар образовања Србије током посете Скопљу

Свечана примопредаја комплета уџ­бе­ни­ка за ђа­ке ОШ „Ки­ро Гли­го­ров” (Фо­то Ж. Шајн)

Специјално за „Политику”
Скопље – „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њиме говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно сједињавати, не прелива се у други, не пропада.”

Ове су речи Вука Стефановића Караџића, на које је подсетио градоначелник општине Центар у Скопљу Саша Богдановић поводом почетка школске године у Северној Македонији. Након дванаест година, српски језик се као изборни предмет уводи у школски систем Северне Македоније. Богдановић је приликом посете Скопљу министра просвете Србије Младена Шарчевића истакао податак да се, од 554 анкетирана родитеља, међу којима је било и Македонаца,154 родитеља  изјаснило да прихватапредмет српски језик као изборни.

Министар Шарчевић је похвалио овакву иницијативу, нагласивши да је образовање стуб заједништва билатералних односа двеју земаља и да овај ембрионизборног предмета треба развијати.

„Националне мањине су благо, везивно ткиво између две државе, у овом случају између Северне Македоније и Србије, које сваким даном све више јачају добросуседске односе”, рекао је Шарчевић за „Политику”.

Он је додао да је Србија својом бригом о дијаспори превазишла стандарде и ЕУ.

„Намера нам је да сачувамо језик, културу и традицију”, рекао је Шарчевић, који је посетио неколико школа у Северној Македонији и првацима поклонио комплетне уџбенике за наставу. Шарчевић се посебно обрадовао због тога што за учење српског језика постоји велико интересовање код родитеља, пре свега оних из мешовитих бракова, али и зато што интересовање постоји и међу самим Македонцима.

Иницијативу за поновно увођење српског језика у наставни програм основних школа у Северној Македонији покренуо је и издејствовао активиста српског удружења „Спона” Милутин Станчић.

„Ово је веома значајан корак за унапређење српског језика и културе на простору Северне Македоније, као и за јачање међудржавних односа, нарочито ако се има у виду да су односи ове две земље на нижем нивоу него што то заслужују. Имали смо посебно разумевање од министра за образовање Арбена Адемија, кадра албанске партије ДУИ, који је потписао решење за поновно увођење српског језика као изборног предмета у основном образовању”, рекао је Станчић за „Политику”.

Ипак, Станчићеве напоре нису сви дочекали с одобравањем. Председник Српске странке Мирослав Јовановић, посланик у Собрању и члан коалиције коју предводи СДСМ, затражио је да Станчић буде разрешен директорске функције, што је и учињено. Како смо незванично сазнали, Јовановић је условио премијера Зорана Заева да ће, ако не смени Станчића са позиције директора, изаћи из коалиције, а Заеву у овом тренутку не одговара да иједан глас напусти власт у парламенту. Премијер је подржао разрешење Станчића на седници владе, али је, након тога, приликом посете премијерке Србије Ане Брнабић Скопљу, то оценио као грешку и обећао да ће такве перспективне и младе кадрове укључити у развој добросуседских односа двеју земаља. Како незванично сазнајемо, Заев ће му понудити ангажман за питања националних мањина или у свом кабинету или у неком министарству.

Једна од школа у којој ће се такође учити српски језик и историја српског народа јесте Основна школа „Капиштец”, која ће од ове школске године носити име Кире Глигорова, првог председника Републике Македоније, човека који је, према Уставу СФРЈ из 1974, прогласио Тита за доживотног председника Југославије. Ова школа је сврстана међу најсавременије у Европи. За њу је утрошено око 5,5 милиона евра како би ученици имали најбоље услове.Преименовању школе и одржавању првог часа српске наставе у Скопљу присуствовао је и министар Шарчевић.

Ауто

Оставите одговор

www.000webhost.com